-->

У ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА ЗА УНЕСКО“

06 avgust 2019

У Градској галерији у Невесињу синоћ је отворена изложба фотографија „Невесињска олимпијада за УНЕСКО“ и приказан документарни филм о историјату народних саборовања на Братачком лугу.

Изложба и филм урађени су за потребе кандидатуре Невесињске олимпијаде за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Номинацију је предложило Министарство просвјете и културе РС, а документацију је припремио Музеј Херцеговине у сарадњи са Општином Невесиње, Општинском туристичком организацијом, Радио Невесињем и Инфо центром.

Изложбу „Невесињска олимпијада за УНЕСКО“ чине панои на којима је представљен историјат манифестације припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија.

Документарни филм са екслузивним видео материјалима и фотодокументацијом свједочи о вијек и по дугој традицији витешких надметања у Невесињу.

izlozba 1

Отварајући изложбу начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Невесињска олимпијада јединствена манифестација у региону која омогућава свим учесницима, без обзира на занимање, узраст, пол, расу, било да се ради о професионалцима или амтерима, да се такмиче и витешки надмећу.

̶ Управо су ти олимпијци својим ентузијазмом, спортским подвизима и витешким држањем допринијели да се далеко чује за наш град и Невесињску олимпијаду  ̶  истакао је Авдаловић.

Он је нагласио да ће општина Невесиње заједно са Владом Републике Српске и Музејом Херцеговине учинити све што може како би Невесињска олимпијада постала дио свјетске баштине.

izlozba 2

Виши кустос Божана Ђузеловић је истакла да је Музеј Херцеговине препознао Невесињску олимпијаду као важан догађај који његује традицију, културу и народне игре и да већ неколико година ради на пројекту припреме номинације за УНЕСКО- ву листу нематеријалног културног насљеђа. Она је изразила наду да ће ова манифестација ускоро и званично постати свјетско добро.

̶ По континитету, садржају и организацији Невесињска олимпијада је већ одавно дио европске баштине и сада нам преостаје да је даље развијамо и промовишемо на најбољи начин ̶ истакла је Ђузеловић.

izlozba 7

Отварању изложбе присуствовао је и легендарни олимпијац 81- годишњи Саво Ковачевић из Гацка који је са својим грлом Мишко осамдесетих година прошлог вијека осам пута тријумфовао на коњичким тркама које се приређују у оквиру Невесињске олимпијаде.

У кратком музичком програму који је приређен у Градској галерији учествовала је етно група „Свети Димитрије“ и ученици Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Izlozba 3

Невесињска олимпијада је највећи народни сабор традиције и витештва у Херцеговини. Коњске трке, необичне спортске дисциплине, витешка надметања професионалаца и аматера и народни обичаји дио су разноврсног програма који сваке дочека хиљаде посјетилаца који само за ову прилику наврате у слободарску херцеговачку варошицу. Витешки дух, част и достојанство Невесињци су дубоко урезали у своју традиционалну светковину. Богато културно насљеђе и старе спортове успјешно чувају од заборава, истовремено дајући овој манифестацији модерне тонове и савремене видике.

izlozba 5

izlozba 6

Izlozba 4

izlozba 8

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520