-->

НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ ТРАСИРАЛЕ ПУТЕВЕ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ

07 jul 2019

Светом литургијом, служењем парастоса херцеговачким устаницима и полагањем вијенаца код спомен обиљежја у Крековима, данас је обиљежена манифестација „Невесињске пушке“.

puska9 27

Свечаностима су присуствовали високи републички званичници међу којима и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима служен је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године опаљене су прве устаничке пушке против вишевјековног турског освајача.

Вијенце код спомен обиљежја су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, Борачке организације РС, Трећег пјешадијског РС пука, Конзулата Србије у Републици Српској, те представници удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата, града Требиња, општине Невесиње и потомци устаника.

puska9 18

Предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Душко Милуновић истакао је да су Невесињци частан и храбар народ који никада у својој историји није дозвољавао непријатељу да га гази руководећи се ријечима Светог цара Лазара „да није битно колика сила напада, него је важна светиња коју браните“.

–Српски народ је имао бурну уисторију, бројна страдања и велике битке, а Невесињци су се посебно истицали својом храброшћу – нагласио је Милуновић, додајући да то најбоље показује посљедњи Одбрамбено-отаџбинском рат и велике митровданске битке о којима треба причати, писати и снимати филмове.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да је Херцеговачки устанак доказ колико је било тешко и захтјевно живјети на овом простору.

–Ми и данас поручујемо да смо спремни да се боримо за слободу, али се прије свега требамо трудити да одржимо мир на Балкану – поручио је Савчић.

puska9 17

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић истакао је да је Невесињска пушка била путоказ за све ослободилачке ратове у Европи и да је зато значај овог догађаја немјерљив.

–Невесињци су и у посљедњем Отаџбинском рату били инспирисани дјелом славних предака који су задивили читаву Европу – рекао је Авдаловић.

Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза, рекла је да је у рукама њеног претка пукла прва невесињска пушка 1875. године.

– Правдољубиви народ овог краја више није могао да трпи турске зулуме и управо је тај живот у ропству изродио једну нову снагу као одговор на угњетавање – истакла је Глигорић.

У културно-умјетничком програму учествовале су чланице етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“.

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње, Републичка и Општинска борачка организација.

puska9 15

puska9 25

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520