-->

САБОРОВАЊЕ НА ДРЕНОВИКУ ЗА ОКО И ДУШУ

16 jun 2019

Славским обредом, духовним порукама, културним програмом и забавним такмичењима Црква свете Тројице у Кифином Селу обиљежила је данас крсну славу. Овогодишње саборовање на Дреновику  протекло је уз пјесму и лијепо дружење, а учесници су живописно и са пуно љубави показали као се чувају традиција и обичаји.

Свету литургију у најстаријем православном храму у општини Невесиње служили су свештеници Алекса и Драго Зубац. Након свечане литије пресјечен је славски колач и упућене здравице домаћина и гостију.

Drenovik 2014

У надахнутој бесједи прота Алекса Зубац је подсјетио да је на данашњи празник завршено оснивање Христове цркве и да су апостоли кренули по свијету да шире хришћанско учење.Он је позвао вјернике да чувају вјеру и обичаје и да окупљени око светог храма  стално на уму имају ријечи Христове. Честитку вјерницима упутили су и предсједник Црквеног одбора Јован Јелачић и предсједник  Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић.

Јелачић је рекао да се Црквени одбор сваке године труди да неким новим пројектом допринесе уређењу светог храма и околине.

 ̶  Ове године смо пескарили цркву, а сада планирамо изградњу парохијског дома и капеле   ̶  истакао је Јелачић.

Drenovik 55

У жељи да светковини на Дреновику врати некадашњи сјај и саборовање обогати новим културним садржајима Црквени одбор је у сарадњи са Културно-умјетничким друштвом „Невесиње“  данас организовао Први тројчиндански сабор изворне пјесме. У Кифино Село су стигли чувари народног блага из Пала, Плужина и Калиновика и са домаћим пјевачким групама разгалили посјетиоце. Орила се пјесма чланова пјевачких група Пива, Загорје, Јахорина, Симонида, Свети Димитрије и гангаша невесињског КУД-а. Програм су употпунили народни гуслари Здравко Кнежевић, Мирослав Шиљеговић и Мирослав Самарџић и фолклорна секција КУД-а „Невесиње“. Натпјевавање и пријатељски разговори  настављени су уз трпезу љубави.

Drenovik 57

Посебан печат данашњој светковини на Дреновику дали су најмлађи учесници саборовања. Одлуку Црквеног одбора да приреди забавна такмичења  са одушевљењем су  прихватили мали олимпијаци који су са много жара учествовали у традиционалним дисциплинама невесињског краја. Слатке награде биле су по њиховој мјери.

Лијепи утисци са данашњег саборовања дали су сигнал организаторима да се још више посвете овој лијепој обичајној манифестацији. За наредну годину најавили су још масовнији скуп и нове културне и спортске садржаје.

Drenovik 56

Drenovik 303

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520