-->

У НЕВЕСИЊСКИМ ОБРАЗОВНИМ УСТАНОВАМА ПОЧЕЛИ СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ

30 oktobar 2018

У Невесињу је јуче почео систематски преглед за ученике трећег, петог и седмог разреда основне школе, другог и четвртог разреда средње школе и предшколце. Наредних дана у просторијама ових образовних установа боравиће доктори стоматологије и медицине.

sistematski 2

Доктор медицине Јелена Окука истиче да је систематски преглед јако битан за свако дијете, јер омогућава да се континуирано прати здравствено стање дјетета. Додаје да медицински преглед обухвата анамнезу и клинички преглед, што подразумјева мјерење тјелесне масе, висине, преглед вида, плућа и срца.

Доктор стоматологије Мирјана Перин наглашава да је систематски преглед вид превенције, која је и најјефтинија област медицине. Према њеним ријечима превентива је битна због спречавања аномалија.

"Рано детектовање каријеса и ортодонских неправилности даје шансу сваком дјетету за изљечење", истакла је Перин.

Она је појаснила да стоматолоши преглед обухвата кратку анамнезу, клинички преглед уста и зуба и меких оралних ткива, те процјену стања загриза.

"Такође, у склопу систематског стоматолошког прегледа ради се статистика, која подразумјева индекс КЕП (зброј бројева кариозних, екстрахираних и пломбираних зуба), ортодонске неправилности и стање првог сталног молара, тј. шестице, која представља кључ оклузије", рекла је Перин.

Наглашава да је јако важно да свако дијете, већ од ране доби, има стоматолошки картон, да родитељи одлазе код стоматолога по савјете о исхрани и начину одржавања хигијене код дјеце.

sistematski 3

Замјеник директора Дома здравља у Невесињу Милосав Уљаревић рекао је да је један од основних циљева спровођења систематских прегледа у школама и вртићу приближавање дјеце породичним љекарима и стоматолозима и стицање основне здравствене културе.

"Након урађених прегледа, добијене параметре ћемо упоредити са статистиком из околних мјеста у регији и извући закључак гдје смо то ми у том сегменту здравствене заштите, који се односи на превенцију", закључио је Уљаревић.

Спровођењем систематских прегледа у невесињским образовним установама шаље се порука да просвјетни и здравстевни радници воде бригу о нашим најмлађим суграђанима.

Систематски прегледи у комбинацији са вакцинацијом, редовним посјетама љекару и савјетима представљају сигуран начин зашите од болести и очувања здравља. Постоји изрека која је у овом случају примjењива и тачна- Боље је спријечити, него лијечити.

 

 

 

 

 

 

ТАЊА ИВКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520