-->

У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАН ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ „ПЛОДОВИ ХЕРЦЕГОВАЧКОГ КРША“

11 avgust 2018

Сајам домаћих производа и ручних радиности „Плодови херцеговачког крша“ данас је окупио велики број излагача на платоу Градске пијаце у Невесињу, који се одржава у оквиру 143. Невесињске олимпијаде.

Овогодишњи сајам домаћих производа и ручних радиности финансиран је у оквиру пројекта „Регионална сарадња и повезивање у областима пољопривреде и руралног развоја у прекограничним регионима“.

Произвођачи су на штандовима изложили млијечне производе, мед и пчелиње производе, алкохолна пића, козметику и пуно других производа по којима је препознатљив херцеговачки крај.

Сајам је отворио начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић који је истакао да је овај сајам из године у годину успјешнији и окупља све већи број излагача.

– Организациони одбор са бројним спонзорима ове године акценат је ставио на производе херцеговачког крша – нагласио је Авдаловић.

 

Стручни жири и ове године одлучио је да приликом додјеле обухвати што већи број излагача.

Најбољи пуномасни сир из мијеха прави Добрила Говедарица, а најукуснији кајмак Мирјана Кравић.

Да су Невесињци добри домаћини могло се видјети и на штанду Бранислава Вукосава гдје се пробао најбољи пршут, а све то уз чашицу разговора и најбоље шљивовице Љуба Појужине.

Невесињски пчелари Радмило Говедарица и Раде Радовановић подијелили су прву награду у категорији за најбољи мед и пчелиње производе, а Небојши Шаренцу и Љубиши Медану припала је друга награда. Најукуснија традиционална јела пробала су се на штанду Данијеле Вукосав.

Жири је наградио све излагаче ручних радиности, а прву награду подијелили су Рада Рупар, Пудар Слободан, Лазар Зимоњић, Удружење „Моја над“, Драго Топаловић и Свјетлана Братић.

Највеселији и најљепше уређени штанд имао је Драган Савић, који је освојио и треће мјесто у категорији за најбољу ракију шљивовицу.

Захвалнице за учешће на сајму добили су Мљекаре „Перфето“ и „Пађени“, Пчеларски центар „Батинић“ из Сокоца, Аграрни фонд Требиње, Херцеговачка радионица, Газдинство „Влачић“, као и чланови комисије професор са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Гријица Вицо, проф. др Ранко Поповић са Пољопривредног факултета из Подгорице и руководиц подручне јединице ресорног министрства за пружање стручних услуга у пољопривреди за Херцеговину Боро Миливојевић.

Награде излагачима додјелили су начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Невесиње Синиша Братић и конзул Србије Радислав Илић.

У ревијалном дијелу програма учествовали су КУД „Невесиње“, плесна група „Лет'с денс“ малишани из вртића „Света Евгенија царица Милица“ и гости из Требиња.

Овогодишњи сајам привукао је велики број посјетилаца који су имали прилику да виде разноврсне производе које су дјело вриједних руку херцеговачких домаћина и домаћица.

Организатори су истакли да је циљ ових окупљања да промовишу домаћу храну и производе. 

За учеснике сајма и невесињске привреднике Радна група за регионални и рурални развој СВГ приредила је заједнички ручак у ресторану „Буквица“. На иницијативу општине Невесиње евидентирани су невесињски пољопривредни произвођачи заинтересовани за пласман производа преко Херцеговачке куће.

Награђени излагачи:

Пуномасни сир из мијеха:

1. Мирјана Кравић

2. Љубо Појужина

3. Миладинка Ивковић

Кајмак:

1. Добрила Говедарица

2. Сузана Савић и Маријана Савић

3. Невенка Лукета и Радојка Пејановић

Пршут:

1. Бранислав Вукосав

2. Милија Радојичић

3. Анђелко Вукотић

Пчелињи производи:

1. Радмило Говедарица и Раде Радовановић

2. Љубиша Медан и Небојша Шаренац

3. Удружење МС и Никола Лучић

Домаћа ракија:

1. Љубо Појужина

2. Срђан Вукотић и Жанела Лојпур

3. Драган Савић и Срећо Булајић

Традиционална јела:

1. Данијела Вукосав

2. Добрила Говедарица

3. Невенка Лукета и Драган Савић

Највеселији и најљепше уређени штанд:

1. Драган Савић

Ручне радиности:

1. Рада Рупар, Слободан Пудар, Лазар Зимоњић, Удружење „Моја нада“, Драго Топаловић и Свјетлана Братић

2. Борјана Милошевић, Мирјана Андрић, Душанка Саматовић, Радмила Ђерић и Јасна Бјелогрлић

3. Даринка Чабрило, Биљана Ивковић, Лара и Теодора, Илинка Вукосав и Милица Самарџић

У организацији Кинолошког савеза РС и ЛУ „Срндаћ“ из Невесиња паралелно је одржана и Оцјенска смотра паса свих раса. Прва награда у конкуренцији власника неловних паса припала је Милети Милидрагу, друга Дејану Бухи, док је трећа награда припала Александру Ивковићу. Најљепшег ловног пса имао је Зоран Војичић. Друго мјесто припало је власнику Лазару Глоговцу, а треће Јову Ивковићу.

 

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520