-->

НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ ТРАСИРАЛЕ ПУТЕВЕ СЛОБОДЕ

12 jul 2018

Светом литургијом, служењем парастоса херцеговачким устаницима и полагањем вијенаца код спомен обиљежја у Крековима данас је обиљежена манифестација „Невесињске пушке“.

Свечаностима су присуствовали високи републички званичници међу којима и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић и министар породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Krekovi 14

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима служен је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године опаљене су прве устаничке пушке против вишевјековног турског освајача.

Вијенце код спомен обиљежја су положили изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске,Трећег пјешадијског РС пука, Конзулата Србије у Републици Српској, те представници удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата, града Требиња, општине Невесиње и потомци устаника.

Предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Миленко Савановић нагласио је да су храбри херцеговачки устаници 1875. године, први пут послије Косовске битке стали на пут тиранији и показали како се брани слобода.

− Устанак се касније проширио и промијенио историју балканских простора, а Невесињска пушка је постала узор ослободилачким ратовима − рекао је Савановић. Он је додао да је величина херцеговачких устанака 1875, 1882. и 1941. године то што су охрабрили српски народ и трасирали борбу против освајача.

Krekovi 22

Предсједник Предсједништва БО РС Душко Милетић рекао је да су Невесињске пушке најбољи примјер вјековне борбе српског народа за слободу и опстанак на свом огњишту.

- Херцеговцима никада није биложао пролити крв за слободу, што се показало и у Отаџбинском рату - навео је Милетић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да су Невесињци и у посљедњем Отаџбинском рату били инспирисани дјелом славних јунака из невесињских пушака.

−Успјели смо да створимо Републику Српску у којој се осјећамо слободно и у којој можемо остварити најважнија национална права поштујући и друге народе − истакао је Авдаловић.

Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Перa Тунгуза, рекла је да је у рукама њеног претка пукла прва невесињска пушка 1875. године.

- Перо Тунгуз и његови саборци уписали су се у историјске уџбенике, а мала варош Невесиње добила је своје мјесто на историјској позорници Европе - истакла је Глигорић. Она је додала да се осјећа поносно у колијевци предака, чему доприноси и то што и Република Српска брижљиво његује традицију и културу сјећања на историјске догађаје и личности.

Krekovi 1

У културно-умјетничком програму учествовали су чланови КУД-а „Невесиње“ и Етно групе „Симонида“.

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње, Републичка и Општинска борачка организација.

Krekovi 19

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520