-->

ПРЕДСТАВЉЕНЕ КЊИГЕ „ТРАГОМ ПРЕДАКА“ И „ ПЕТРОВА ЛОЗА“ НОВАКА ЛАКЕТЕ

09 jun 2018

У препуној Градској галерији у Невесињу вечерас су представљене књиге проф. др Новака Лакете „Трагом предака“ и „Петрова лоза“.

О књигама су говорили: проф. др Никола Мијановић, мр Момчило Голијанин, историчар Бошко Буха, као и сам аутор.

Лакета је рекао да је кроз стварање ових дјела дао једну историјску вертикалу српског народа са простора Старе Херцеговине.

– Желио сам да млади људи док читају ове књиге праве неку своју паралелу како се живјело некад, а како се живи данас. Ако не знамо шта је било у прошлости, ми не можемо знати гдје идемо и докле ћемо стићи у будућности – додао је он.

Проф. др Никола Мијановић истакао је да књига „Трагом предака“ није само родослов већ је на неки начин и историографија и ретроспектива развоја српског живља на овим просторима.

– Посебно ми се свиђа Лакетина поетика коју најбоље може разумјети онај ко познаје психологију и терминологију овог народа – додао је Мијановић.

Мр Момчило Голијанин нагласио је да се аутор у књизи „Петрова лоза“ није задовољио елементарним подацима о породици Лакета, него је ову „уску“ област посматрао у ширем контексту, у историјским условљеностима и у социјалном раслојавању села.

– Ушао је дубоко у погубну поратну политику према селу, у пресељавање сеоског становништва у градове, пренатрпаност градова и у често несвјесну промјену менталитета људи. Све је то приказао кроз историјски ход породице Лакета, од њихових изворишта у 18. и 19. вијеку до данас – појаснио је Голијанин.

Историчар Бошко Буха рекао је да књига професора Лакете „Петрова лоза“ није класични историјски опис једног подручја, то је преживјели ход кроз стољећа, хроника темељена на историјским чињеницама, на памћењима и на властитом доживљају.

– Књига је намјењена прије свега младим нараштајима, као спомен и опомена на прошло вријеме које је у нама оставило дубоке трагове и које је опредијелило наш духовни живот и присутност у новом времену и на новим подручјима. Надам се да ће књига сигурно послужити свом циљу и млађим генерацијама пренијети поруке – нагласио је Буха.

У представљању књига учествовали су композитор Горан Дука и глумица Драгана Матрак Буквић. Организатор промоције је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Невесиње.

Laketa1

laketa2

laketa3

laketa4

laketa6

laketa5

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

СЛАВЕНКА ГОЛИЈАНИН

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520