-->

ОДБОРНИЦИ ДИСКУТОВАЛИ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА И РАДУ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ

08 maj 2018

Невесињски одборници данас су више од пет часова дискутовали о извршењу буџета, раду начелника и административне службе и извјештајима буџетских корисника. Власт и опозиција водили су оштру полемику, мада су по појединим питањима имали и јединствен став.

SO 17 2

Начелник Одјељења за финансије Зорка Умићевић представила је завршни рачун за 2017. годину наглашавајући да су приходи покрили расходе и да је смањен дефицит из претходних година. Она је прецизирала да се током прошле године у општинску касу слило 10.283.902 КМ што је за 1% више од плана. При томе су буџетски приходи износили 6,5 милиона КМ, а примици од задужења 3,5 милиона КМ. У структури расхода највећа ставка су текући трошкови 5,9 милиона КМ, издаци за отплату дугова 1,5 милиона КМ и инвестициона улагања 820.000 КМ, наведено је у извјештају.

Током дискусије одборници власти и опозиције дали су различите оцјене извршења буџета. Из СДС-а су указивали да је било реалног дефицита, а приговорили су да су повећана издвајања за плате у административној служби и да су инвестиције финансиране углавном кредитним средствима. Одборници СНСД-а су узвратили оцјеном да су по први пут расходи пратили усвојени план и да је у потпуности испоштован сваки корисник буџета. Додали су да је исплаћено и 440.000 КМ старих обавеза. Завршни рачун усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

SO 17 3

Подносећи извјештај о раду Општинске управе у прошлој години начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је локална администрација радила у интересу грађана поштујући финансијску дисциплину, одлуке Општинског парламента и препоруке Владе Републике Српске. Авдаловић је кратко подсјетио на реализоване пројекте посебно издвајајући изградњу централног спомен обиљежја, реконструкцију Спортске дворане, уређење ужег градског језгра, адаптацију пословног објекта „Комуса“ и реконструкцију Дома здравља, те пројекте у мјесним заједницама урађене у партнерству са Развојним програмом УН-а. Одборници, махом из опозиционих редова, поставили су начелнику више питања. Тражили су појашњења за финансирање појединих пројеката, а интересовали су се и за оперативност обећаних донаторских средства влада Србије и Републике Српске. Извјештај је усвојен већином гласова.

Представљајући Програм рада за 2018. годину начелник Авдаловић је издвојио другу фазу реконструкције Спортске дворане, наставак уређења ужег центра града, адаптацију и надоградњу Дома културе, уградњу пречистача воде на језеру Алаговац и завршетак изградње водоводног система Удбина – Невесиње. Најавио је и санацију више локалних путева и улица и реконструкцију спортских игралишта.

У одборничкој дискусији по овој тачки дневног реда учествовали су представници готово свих политичких партија заступљених у Општинском парламенту. Јединствена оцјена одборника је да се ради о амбициозном програму. Опозициони одборници тражили су више пажње према реалном сектору, улагања у пољопривреду и саобраћајну инфраструктуру. Критиковали су поништење Јавног позива за закуп пољопривредног земљишта на подручју општине Невесиње. Представници скупштинске већине су оцијенили да ће реализација Програма локалне управе створити много повољнији пословни амбијент у општини и донијети корист сваком становнику Невесиња. Сматрају да је програм потпуно транспарентан са јасним назнакама извора финансирања.

И поред оштре дискусије Програм рада начелника и Општинске управе за 2018. годину добио је готово једногласну подршку одборника. Против је гласао само одборник СРС Дарко Марић износећи више примједби да предложени документ.

SO 17 4

На данашњој сједници Општинског парламента усвојена је Одлука о уписним подручјима ОШ „Ристо Пророковић“, а подржана је и инцијатива за додјелу посебног статуса овој образовној установи. Одборници су у краткој дискусији истакли значај поштовање уписних подручја за опстанак сеоских школа.

Одборници су без расправе прихватили Информацију о стању у области јавног превоза и Програм одржавања локалних путева. У информацији коју је презентовао самостални стручни сарадник за путеве Миомир Кокотовић наведено је да одвијање локалног превоза отежава лоше стање путне мреже, недостатак паркинг простора у граду, те високи трошкови одржавања возила. За субвенционисање превоза ученика у текућој школској години општина је планирала средства од 39.000 КМ, наведено је у информацији.

На данашњој сједници СО Невесиње усвојени су извјештаји о раду спортских клубова, удружења и других корисника који се финансирају из буџета општине Невесиње. Одборници су указали на неопходност да се закажу тематске сједнице на којима би се посебно разматрала проблематика клубова, удружења и организација.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520