-->

ЗАСЈЕДАЛИ НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ: НАЈВИШЕ СЕ РАСПРАВЉАЛО О ВОДОСНАБДИЈЕВАЊУ

22 mart 2018

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње једногласно су усвојени извјештаји о стању у области комуналних дјелатности и пољопривреде, те раду мјесних заједница. Утврђена је висина накнада за ренту, уређење и закуп грађевинског земљишта и именовани чланови управних одбора јавних установа чији је оснивач општина Невесиње. Највише се расправљало о извјештају ЈП „Водовод“. Петочасовно засједање протекло је у коректној атмосфери.

SO 15 4

Подносећи информацију о снабдијевању водом, изградњи и одржавању водоводне мреже вршилац дужности директора ЈП „Водовод“ Славиша Сокнић рекао је да је у прошлој години урађено доста на санацији постојећег система што је смањило губитке воде. Подсјетио је да је предузеће од ХЕ „Дабар“ преузело обезбјеђење водоводног система „Јама Удбина“ и извршило реконструкцију водоводне мреже у Улици Цара Душана. Сокнић је истакао и велику помоћ ХЕТ-а који финансира пројекат изградње транспортног цјевовода од Војина до Невесиња. У широкој скупштинској дискусији одборници и власти и опозиције поздравили су довођење воде са Удбине, уградњу пречистача на Алаговцу, смањење губитака и сузбијање нелегалних прикључака. Опозиција је замјерила што извјештај није обухватио финансијске показатеље пословања и структуру запослених у предузећу.

В.д. директора ЈП „Комус“ Мирослав Јонлија информисао је одборнике о одржавању јавне чистоће и реализацији Програма заједничке комуналне потрошње. Као проблем је истакао отежано одлагање смећа на главној депонији у Бишини. Према његовим ријечима, у прошлој години предузеће је направило видне помаке у одржавању градске чистоће, а поправило је и наплативост услуга.

SO 15 2

На данашњој сједници Општинског парламента већином гласова усвојена је Одлука о промјени плана утрошка кредитних средстава, на начин да се 130.000 КМ предвиђених за Спортску дворану преусмјери за реконструкцију водоводне мреже у Улици Милоша Обилића. На примједбе опозиције да се поново релоцирају средства намијењена за Спортску дворану, начелник општине Миленко Авдаловић појаснио је да за пројекат енергетске ефикасасности дворане у међувремену обезбијеђено финансирање од стране Владе РС и других извора.

Информацију о стању у области пољопривреде представио је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић појашњавајући да је она сачињена на основу расположивих података о активностима пољопривредних газдинстава и њиховим резултатима оствареним у 2017. години. Говорећи о Програму развоја за 2018. годину Братић је најавио подршку призвођачима млијека и подизању нових засада, те сарадњу са ресорним министарством. У краткој дискусији одборници опозиције су констатовали да је пољопривреда у тешком стању и да је произвођачима неопходна већа помоћ општине.

На данашњем засједању донесена је Одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Невесиње путем прибављања писаних понуда. Појашњено је да се земљиште налази у катастарским општинама Миљевац и Оџак и да се даје у закуп на период од осам година, с тим да максимална површина која се може дати у закуп привредном друштву износи 50 хектара. Поступак ће провести комисија коју формира начелник општине.

Током дискусије о стању у мјесним заједницама одборници су указали на безбједносни проблем саобраћајнице која води од града према Лапчевинама, а затражено је и да се водовод Мочиле упише као јавно добро општине Невесиње. Поједини одборници су сматрали да је било неправилности приликом именовања савјета мјесних заједница.

Извјештај о остварењу годишњег плана спровођења стратегије развоја општине Невесиње поднио је шеф Одсјека за управљање развојем Василије Буха наглашавајући да је у 2017. години завршено 12 пројеката чија је вриједност 2,2 милиона КМ.

SO 15 3

У преосталом дијелу сједнице Општинског парламента најшира расправа претходила је усвајању Одлуке о утврђивању Нацрта регулационог плана „Црква Светог Илије на Моринама са гробљем“. Након захтјева Општинске борачке организације да се ова тачка скине са дневног реда одборници су констатовали да је ово осјетљиво питање које захтијева разговоре са представницима Српске православне цркве и Католичке цркве. Због тога је уз Одлуку усвојен и Закључак, да се током јавног увида Нацрта регулационог плана који ће трајати наредних 30 дана, обаве контакти са црквеним великодостојницима и представницима Борачке организације током којих би се разговарало не само о цркви на Моринама, него и имовинском спору у Сопиљима.

На данашњој сједници СО Невесиње утврђена је висина накнада за ренту, уређење и закуп грађевинског земљишта. Прихваћен је приједлог Општинског одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове да ове накнаде остану на прошлогодишњем нивоу. Општински парламент је већином гласова донио рјешења о именовању чланова управних одбора Центра за социјални рад, Дома здравља, Дјечијег вртића и Радио Невесиња.

SO 15 5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520