-->

ВИЈЕСТ О СМРТИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА СА ТУГОМ И НЕВЈЕРИЦОМ ПРИХВАЋЕНА У НЕВЕСИЊУ

09 februar 2018

Телевизијски и позоришни глумац Небојша Глоговац преминуо је у 49. години живота послије краће болести. Вијест о његовој смрти са невјерицом и тугом прихваћена је у Невесињу гдје је један од најбољих српских глумаца све чешће долазио. Увијек се дичио херцеговачким поријеклом и одржавао везе са родбином и пријатељима у Невесињу и Требињу

Глоговац је рођен 30. августа 1969. у Требињу, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац из невесињског села Драмишево. Породица је из Требиња преселила у Опово, а потом у Панчево, гдје је Небојшин отац постао прота 1977. године.

Године 1987. Глоговац је имао малу улогу школског друга Слободана Попадића у тада популарној серији "Бољи живот", а након завршене средње школе уписао је студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након двије године студија предомислио се и 1990. године уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности, у класи професора Владимира Јевтовића.

Познат је по бројним улогама на телевизији и у позоришту за које је добио домаћа и међународна признања. Једна од његових последњих улога била је у ТВ серији "Немањићи - Рађање краљевине".

Неке од улога које ће остати упамћене су у остварењима "Буре барута", Небеска удица", "Муње", "Кад порастем бићу кенгур", "Клопка", "Хадерсфилд", "Бранио сам Младу Босну", "Кругови"...

Играо је у серијама "Породично благо", "Мој рођак са села", "Вратиће се роде", "Војна академија", "Равна гора", "Убице мога оца".

Од 1996. године био је члан Југословенског драмског позоришта гдје је одиграо низ запажених улога.

Важио је за једног од најбољих регионалних глумаца, био је добитник бројних награда и признања.

Glogovac 1

Посљедњи дужи интервју за Радио Невесиње Глоговац је дао током Митровданских свечаности 2013. године. Подсјећамо на ту репортажу:

НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ: ПОНОСАН САМ НА НЕВЕСИЊСКО ПОРИЈЕКЛО

Један од најбољих српских глумаца Небојша Глоговац био је гост Митровданских свечаности у Невесињу.Његов наступ током свечане академије изазвао је овације публике и било је очигледно да су се Невесињци пожељели свог земљака.

У интервјуу за Радио Невесиње Глоговац каже да је „сто од сто“ Херцеговац јер су му родитељи из Невесиња, а он је рођен у Требињу.

– Мајка ми је из породице Самарџија, рођена и одрасла у Невесињу, а отац је из невесињског села Драмишево. Рођен сам у Требињу гдје је отац добио прву свештеничку службу – истиче Глоговац.

 

По чему памтите Херцеговину и доласке у Невесиње?

Дјетињство је оно што човјека обиљежава и што се најдуже памти. Одрастање у Требињу са пар другова ми је у најдражем сјећању. Сваког љета одлазили смо прво у Невесиње код ујака и стрица, а потом у Драмишево код дједа.Чувао сам краве, јахао коња без седла, купио сијено и уживао у пространству и слободи.Сва та искуства су непроцјењива за мене. Када причам пријатељима у Београду, људима који су одрасли у граду, неке доживљаје и утиске из тог периода они слушају отворених уста и не могу да вјерују каква је то милина и љепота.

Херцеговци су поносан народ, они посебно воле када неко истиче своје поријекло. Можемо ли Вас убројати у ту групу људи који његују завичајне везе?

Мени је боравак у Херцеговини најзначајнији дио живота. Наравно, ту убрајам и рођење мојих синова, неке лијепе умјетничке успјехе, али ти утисци из Невесиња и Требиња су негдје на првом мјесту.

Поменули сте Ваше синове који навијају за Црвену Звезду. Овдје су делије из Невесиња на планини Вележ направиле највећи клупски грб на свијету. Сигурно би их то интересовало да виде?

Кад сам ишао код ујака, видио сма горе на брду како то изгледа. Фали ту црвена и бијела боја, то је очигледно. Свака част на подухвату, али то још није завршено. Причаћу са људима из Звезде да пошаљу тону црвене и тону бијеле боје или колико већ треба, да се то обоји и да буде комплетна слика. Али, свака част! Поштујем то! Сваки пут кад одем на дерби, увијек ми је срце пуно када видим транспарент делија из Невесиња или из Требиња.

Колико пратите дешавања у Херцеговини?

Увијек ми је драго када чујем нешто лијепо.Поносан сам и на ту племениту борбу која је обиљежила овај народ. То заиста импонује и онда је дика рећи да си одавде. Ја се поносим поријеклом.

У првим улогама глумили сте Херцеговца.Шта је пресудно да би прихватили неки ангажман?

Увијек је пресудан добар сценарио, добра екипа са којом радим, да буде интриганта тема и лик који нисам до тада играо, нешто што ме узбуђује, нешто што је ново и занимљиво, прије свега различито од мене. Некад ме привуче и финансијска страна приче, па буде на уштрб умјетности, али већином се трудим да то има неки квалитет који мене задовољава.

Знам да сте велики заљубљеник у планине и природу. Сигурно је невесињска природа инспиративна. Можемо ли очекивати да дођете на неки одмор у Невесиње?

Наравно. Намјеравамо да поправимо кућу у Драмишеву, па ће бити простора и за одмор на селу и доласке у Невесиње.

Glogovac 3

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520