-->

ОПШТИНСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО БУЏЕТ У ИЗНОСУ ОД 8,3 МИЛИОНА КМ

28 decembar 2017

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили коначну верзију буџета за 2018. годину према којој су приходи и расходи пројектовани на износ од 8.313.613 КМ. Посљедње овогодишње засједање протекло је у широким дискусијама и опречним ставовима власти и опозиције.

У уводном излагању в.д. начелника Одјељења за финансије  Зорка Умићевић подсјетила је да је након усвојеног Нацрта буџета о најважнијем општинском документу проведена јавна расправа, а добивена  је и сагласност Министарства финансија РС. Према њеним ријечима, у односу на Нацрт буџета,  смањени су расходи за плате функционера и одборничке накнаде, трошкови телефона и накнаде политичким партијама и та средства су усмјерена у буџетску резерву и поједине грантове.

Током одборничке дискусије  власт и опозиција поновили су раније опречне ставове везане за буџет.

SO 13 2

Одборници СДС-а су поручили да је буџет потрошачки и предизборни. Критиковали су кредитно задужење, а указивали су и да је дошло до смањења инвестиција из изворних прихода.  Приговорили су и да је дошло до повећања расхода код већине буџетских корисника.

Из СНСД-а су узвратили да планирани буџет показује организованост и друштвену одговорност владајуће коалиције. Нагласили су да је  Невесиње тренутно велико градилиште и  да су за наредну годину планиране  рекордне капиталне инвестиције. Одбацили су и тврдње опозиције да  Влада РС не помаже довољно општину.

Из Социјалистичке партије су поручили да је буџет реалан и праведан.  Сматрају да није битно ко је покренуо инцијативе, ако је резултат уштеда у буџету и праведнија расподјела прихода.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да приликом израде Приједлога буџета није било политиканства и да је урађен по мјери свих буџетских корисника. Он је изразио очекивање да ће планиране инвестиције у наредној години потпуно промијенити слику града.

Амандман СДС-а којим је тражено више средстава за Удружење „Осмјех више“ није добио потребан број гласова, мада је скупштинаска већина поручила да ће подржати вишечлане породице.Нису прихваћени ни амандмани ПДП-а везани за омладинску политику и идејно рјешење тунела на Грепку, али је накнадним појашњењем  закључено да је то техничко питање које ће бити ријешено од надлежних служби.

Након двочасовне дискусије одборници су већином гласова усвојили буџет за наредну годину, а потом и Одлуку о извршењу буџета.

SO 13 3

На данашњем засједању усвојена је  нова Одлука о висини плата функционера општинске управе  која за четири функционера предвиђа плату нижу за 10% у односу на ранију одлуку.

У расправи по овој тачки дневног реда  најгласнији је био одборник СРС Дарко Марић, док су СДС и ПДП образложили  да је ово тема за скупштинску већину, а не за опозицију. Одборници СНСД-а су истакли да ће  новом одлуком бити уштеђено око 60.000 КМ које ће бити усмјерене у корисније сврхе.

На данашњој сједници смањен је и износ одборничког додатка за 10%.

У преосталом дијелу засједања  нешто већу пажњу одборника изазвала је Одлука о мјесним заједницама на подручју општине Невесиње. Учесници у дискусији су указивали да  бирачки списак није усклађен са територијалном подјелом поједниних мјесних заједница .

Већином гласова усвојен је Годишњи план утрошка намјенских средстава од накнада по основу продаје шумских дрвних сортимената за 2018. годину према којем је износ од 132.230 КМ намијењен за програм санације локалних  путева, услуге зимске службе, асфалтирање пута у Грабовици и суфинансирање пројекта „Јачање улоге МЗ у БиХ“. ПДП-а  је критиковао предложени план сматрајући да Лука и Придворци требају  добити дио средства јер се највише шуме сијече на њиховом подручју.

На данашњем засједању одборници су усвојили  Статутарну одлуку о утврђивању симбола општине Невесиње и Програм рада Општинског парламента за 2018. годину. Пореска стопа за опорезивање непокретности на подручју општине Невесиње  за наредну годину  износиће 0,17 % што је на нивоу из 2017. године. Утврђена је и висина вриједности непокретности по зонама на територији општине.

На данашњој сједници донесене су одлуке о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора Дома здравља и Центра за информисање и културу, те утвђени критерији и именоване комисије за избор.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520