-->

УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ У ИЗНОСУ ОД 8,3 МИЛИОНА КМ

08 decembar 2017

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње већином гласова усвојен је Нацрт буџета за 2018. годину у износу од 8,3 милиона марака.  Маратонско засједање протекло је у жучним расправама одборника власти и опозиције .

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић детаљно је презентовала структуру планираних прихода и расхода, наглашавајући да ће најважнији општински документ бити упућен на јавну расправу. Према њеним ријечима, порески приходи планирани су у износу од 5,2 милиона, непорески 910.00, а примици од задужења 3,5 милиона КМ. У структури расхода  највеће ставке су текући трошкови – 3,8 милиона КМ, капиталне инвестиције -1,6 милиона и грантови - 576.600 КМ.

У широкој скупштинској расправи одборници су износили различите оцјене предложеног Нацрта буџета, мада је било и ставки које су заједнички поздравили, као што су издвајања за Удружење пензионера и „Моју наду“.

Из СНСД-а су указивали на вриједне капиталне инвестиције, помоћи ХЕТ-а и најављену подршку Владе РС, уз наглашавање да је буџет развојни и праведан. Одборници СДС су оцијенили да ће планирани приходи бити тешко остварени. Сматрају да се инвестиције финансирају највише захваљујући кредиту, а имали су и примједбе везане за субвенције произвођачима млијека и расподјелу средстава за спорт. Из Социјалистичке партије су као позитивно оцијенили што постоји јасан план  утрошка кредитних средстава и што су повећани порески приходи. Поновили су и ранији став о потреби одржавања посебне сједнице о раду и финансирању спортских колектива.

Расправа о Нацрту буџета није могла протећи без дискусије о платама општинских функционера.

СНСД је предложио Закључак да се прије усвајања коначне верзије буџета за 2018. године преиспитају висине накнада функционера  и доведу у баланс са општинама из окружења, а да се та средства усмјере за финансирање приправника. Из Социјалистичке партије сматрају да функционери сами треба да одлуче да ли су за смањење плата и да би евентуалне уштеде по том основу требало намијенити породицама са четворо и више дјеце. ДНС је понудио и конкретан приједлог  за смањење примања функционера позивајући се на Закон о локалној самоуправи. Плате запослених у општинској администрацији критиковали су одборник СРС Дарко Марић  и независни одборник Сузана Кешељ.

Након усаглашавања  одборника политичких партија  које чине већину у Општинском парламенту  прихваћен је Приједлог закључка СНСД-а, с тим да се размотри и приједлог ДНС-а. Амандман независног одборника Сузане Кешељ којим је затражено да се половина гранта за политичке партије  преусмјери за запошљавање приправника није добио потребан број гласова.

Нацрт буџета усвојен је гласовима скупштинске већине, док су опозициони одборници били уздржани. Општинско одјељење за финансије задужено је да до наредног засједања о овом документу проведе јавну расправу.

SO 12 2

Широка скупштинска расправа вођена је и током Извјештаја о реализацији буџета  за девет мјесеци 2017. године.

В.д. начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић  нагласила је да је у извјештајном периоду пуњење буџета текло према плану и да је на већини ставки дошло до смањења трошкова. Додала је да су исплаћени и дугови из ранијег периода. Опозиција је критиковала  кредитно задужење и изразила сумњу у обећане грантове Владе РС, а власт се похвалила започетим пројектима и спремношћу да рјешава проблеме грађана.

Изражавајући задовољство извршењем буџета начелник општине Миленко Авдаловић подсјетио је да су исплаћене стипендије,  подстицаји и друге обавезе, да је урађено доста на уређењу града и да су у покренути значајни инфраструктурни пројекти.

Данашњим расправама о буџету општине Невесиње  претходило је поништење Одлуке о ребалансу буџета за 2017. годину. Како је образложено, на претходној сједници Општинског парламента поновљеним гласањем по истој тачки дневног реда прекршен је Пословник о раду Скупштине Општине. Био је ово повод за нове скупштинске размирице.

Одборници ПДП-а и СДС-а су тражили да им се предсједник Општинског парламента  Момчило Вукотић извини због изјава у медијима након 11. сједнице, а Дарко Марић је тражио чак и да поднесе оставку. Из већине су одговорили да је поништење спорне одлуке акт одговорних људи.

Већином гласова прихваћен је  приједлог начелника за скраћење рока за поновно разматрање Приједлога одлуке о ребалансу буџета за 2017. годину, тако да је овај документ усвојен већ у наредној тачки дневног реда.

SO 12 3

Преостали ток засједања протекао је уз кратке дискусије и махом једногласне одлуке. Усвојен је закључак о укључивању јавних установа Туристичка организација и Центар за информисање и културу у Трезор општине Невесиње. Приликом усвајања Програма рада зимске службе одборници су  исказали потребу за набавком машине која би чистила тротоаре, што је начелник општине  и прихватио.

На данашњем засједању без расправе је усвојен Програм заједничке комуналне потрошње за 2018. годину, те Одлука о одређивању матичних подручја општине Невесиње.

Програмом утрошка намјенских средстава од посебних водних накнада за 2018. годину предвиђено је да се планираним приходом од 35.000 КМ финансира изградња система за одвођење оборинских вода у Улици Милоша Облића. Овај Програм биће достављен на сагласност ЈУ „Воде Српске“.

Одборници су усвојили План кориштења средстава привредних друштава и других правних лица  за реализацију посебних мјера заштите од пожара за 2018. годину. Како је образложено, ова средства ће се користити за реконструкцију Ватрогасног дома и набавку ватрогасне опреме

На данашњем засједању Општинског парламента  донесена је Одлука о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање секретара Скупштине општине Невесиње. Утвђени су и критеријуми за избор, те именована Комисија за спровођење поступка по јавном конкурсу.

SO 12 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520