-->

НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА И РАД ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА У ФОКУСУ ОДБОРНИКА

10 oktobar 2017

Извјештај Организационог одбора „Невесињске олимпијаде 2017“ и информације о раду образовних установа  били су у фокусу  одборничких расправа на данашњој редовној сједници Општинског парламента. Остале тачке дневног реда протекле су у кратким дискусијама и махом једногласне одлуке.

SO 10 1

Засједање је почело захтјевом опозиције да се са дневног реда скину тачке у којима извјештаје подносе вршиоци дужности директора јавних установа, уз образложење да им је истекао мандат. Тражили су и повлачење извјештаја Организационог одбора „Невесињске олимпијаде 2017“. Гласовима скупштинске већине задржан је првобитно најављени дневни ред.

В. д. начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић информисала је одборнике о финансијским аспектима Невесисињске олимпијаде наводећи да је за овогодишњу манифестацију потрошено нешто мање од 60.000 КМ. Према њеним ријечима, приходи од спонзора, продаје улазница, уплата за локације и трансфери од министарстава  Владе РС готово у потпуности покривају расходе, док је преостали дио финансиран из општинског буџета. Услиједила је широка одборничка дискусија у којој су власт и опозиција различито оцјењивали организацију овогодишње Олимпијаде. И док су одборници СДС-а и ПДП-а мишљења да је  манифестација лоше организована и да је посјета мања него претходних година, одборници СНСД-а и Социјалистичке партије су тврдили да је Олимпијада обогаћена новим садржајима и при томе уштеђено око 30.000 КМ. И једни и други су позитивно оцијенили Пословно-инвестициони форум и дисциплину током наплаћивања улазница. Слажу се и да традиција и углед Невесињске олимпијаде захтијевају више пажње организатора, али и свих грађана Невесиња. Извјештај је усвојен са 13 гласова „за“ и четири „против“.

SO 10 2

Подносећи Информацију о стању у области средњег образовања директор СШЦ „Алекса Шантић“ Момир Братић  је нагласио да је у новој школској години васпитно-образовни рад за 512 ученика  организован у 20 одјељења. Похвалио је рад наставника и залагање ученика који су остварили запажене резултате на регионалним и републичким такмичењима.

И директор ОШ „Ристо Пророковић“ Мара Шаран у извјештају је навела да је наставни план и програм у поптуности реализован за све предмете и да су ученици на екстерном вредновању показали да су по знању у самом врху Републике Српске.

Као проблем је истакла смањење броја ученика и отежан рад у комбинованим одјељењима, а навела је и тешкоће које су настале због проведене рационализације школа. Шаран је најавила да ће школа од Министарства просвјете и културе РС тражити специјални статус. У доста конструктивној расправи одборници су се сложили да је највећи проблем стално смањење броја ученика. Ипак, сматрају да би поштовање уписних подручја отклонило опасност затварања подручних школа. Слажу се и да је рационализација умањила квалитет наставе. Истакли су и проблем паса луталица који угрожавају безбједност дјеце.

SO 10 3

На данашњем засједању одборници су усвојили Одлуку о усклађивању аката о оснивању Туристичке организације општине Невесиње са Законом о туризму и Законом о локалној самоуправи. Како је образложено, усвајањем ове одлуке испуњени су услови за именовање директора и управног одбора Туристичке организације. Вршилац дужности ове установе Мирослав Марић упозорио је да се  због неажурног плаћања боравишне таксе ускраћује  законски приход Туристичке организације.

Извјештај о раду Дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“ прихваћен је једногласно без расправе. Одборници су данас усвојили и неколико одлука из области просторног планирања везаних за  Регулациони план „Војни логор“ и услове продаје неизграђеног грађевинског земљишта у државној својини.

Због одласка у пензију одборници су данас  донијели Рјешење о разрјешењу в.д. секретара Скупштине  општине Невесиње Мирославке Муратовић и на ову функцију именовали  Новку Дабарчић.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520